Nagels vertellen ons meer dan we denken. Wist u dat uw nagels aanwijzingen onthullen over uw algemene gezondheid? Het enige probleem is dat we niet weten wat het betekent als onze nagels ribbeltjes hebben of gemakkelijk scheuren of …

Sommige afwijkingen in nagels kunnen zelfs duiden op onderliggende ziektes. Lichamelijke of fysieke problemen vertalen zich vaak in je nagels. Het kan daarom niet slecht zijn om je nagels wat beter te leren kennen.

Lees hieronder wat je nagels over jouw gezondheid onthullen!

Nagelproblemen


Geribbelde nagels:

Een nageloppervlak kan ribbeltjes en/of puntjes vertonen. Deze kunnen een vroege uiting zijn van psoriasis of artrose.

Psoriasis is een chronische auto-immune huidziekte. Uiterlijke kenmerken ervan zijn rode vlekken die vaak verdikt aanvoelen en bedekt zijn met witte schilfers. Bij maar liefst 10% van de mensen begint deze ziekte in de nagels. Dan is er vaak ook een rood- of roodachtig bruine verkleuring.

Artritis is een ontsteking van de gewrichten. De oorzaak ervan is een reumatische aandoening, een verwonding of bacteriële infectie.

 

Afgebroken nagels, gespleten nagels of broze nagels:

Droge en/of broze nagels die snel afbrokkelen, breken of splijten kunnen wijzen op een probleem met de schilklier. Wanneer deze broosheid samengaat met een gelige kleur van de nagels is het meer waarschijnlijk dat het over een schimmelinfectie gaat.

De schildklier is een klier die bepaalde hormonen gaat afscheiden.

 

Bleke of witachtige nagels:

Nagels die heel bleek tot bijna wit zijn ontstaan soms met het ouder worden, dit is niet bijzonder of alarmerend. In enkele gevallen kunnen ze wijzen op bloedarmoede (het roze van de nagel wijst op een goede doorbloeding), hartfalen, leverziekte en/of ondervoeding. Je kan het best even laten nakijken als de verandering van de nagel doorzet en uw bleke nagels langzaam helemaal veranderen in witte nagels.

 

Witte nagels:

Wanneer uw nagel bijna helemaal wit geworden is met aan de bovenzijde donkere randen kan dit wijzen op leverproblematiek, in het bijzonder hepatitis. Indien u witte nagels heeft en gelig verkleurde nagels (geelzucht, zie volgende) kan dit toch best zo snel mogelijk eens nagekeken worden.

Hepatitis is een verzamelnaam van een aantal ontstekingsverschijnselen van de lever die op elkaar lijken.

 

Gele nagels:

Wanneer de vingers geel verkleurd zijn ligt dit meestal aan een schimmelinfectie. Als de infectie erger wordt kan het nagelbed zich terugtrekken en worden de nagels dik en broos.

In zeldzamere gevallen kan de gele verkleuring van uw nagels een vertaling zijn van geelzucht, longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

Geelzucht (icterus) uit zich in het geel worden van de persoon. Dit is vaak goed te zien aan het oogwit dat gelig wordt. Het is een verschijnsel van verschillende aandoeningen van de lever en galblaas.

Diabetes mellitus, beter bekend als suikerziekte, is een aandoening gekenmerkt door een herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarde.

 

Blauwe nagels of blauwachtige nagels:

Wanneer nagels een blauwachtige zweem vertonen kan dit duiden op een zuurstoftekort. Daarom houden dokters en verpleegsters tijdens en/of na een operatie vaak ook je nagels in het oog omdat hier de eerste tekenen van een zuurstoftekort kunnen verschijnen. Soms wordt er dan ook expliciet gevraagd om voor de operatie je nagels te ontdoen van lak of andere kleur omdat dit het zicht verstoord en zo ook de controle ervan.

Als de nagel slechts een heel lichte blauwe schijn heeft moet men eerder aan diabetes denken.

Maar! Verwar deze niet met echte blauwe nagels die in de meeste gevallen een onschuldige bloeduitstorting onder de nagel hebben (blauwe plekken). In deze gevallen gaat de blauwe nagel vanzelf weer weg. In deze gevallen is het vaak slechts één nagel die blauw ziet. Bij andere aandoeningen gaan vaak alle nagels eenzelfde verkleuring vertonen.

 

Afgebeten nagels:

Je kent ze wel, de mensen die nagelbijten. Vaak is dit niet meer dan een vervelende of slechte gewoonte of zenuwtik, maar in het algemeen onschuldig. Als deze persoon echt niet in staat is hiermee te stoppen kan nagelbijten ook gelinkt worden aan een obsessief-compulsieve dwangstoonis.

Afgebeten nagels kunnen op hun beurt leiden tot andere nagelproblemen, let hier dus voor op.

 

Opgezette nagelrand:

Een rode opgezette huid rond uw nagels kan wijzen op een ontstoken nagelrand. Over het algemeen zijn ontstekingen in de nagelrand onschuldig en gaan ze vanzelf weer over. In uitzonderlijke gevallen kan er meer aan de hand zijn en wijzen ze op ernstigere aandoeningen, zoals een huidziekte.

 

Donkere lijnen onder de nagels:

Wanneer uw nagels donkere banden onder de nagel vertonen kan u deze best zo snel mogelijk eens laten nakijken. Het betekent niet altijd iets serieus, maar huidkanker kan hiervan aan de oorzaak liggen. Het is dus best om dit te laten onderzoeken.

 

Ingroeiende nagels:

Ingroeiende nagels komen (bijna) niet voor bij de handen. Dit probleem betreft dus de teennagels waar ze één van de meest algemene nagelproblemen vormen. Ingroeiende nagels manifesteren zich meestal bij de grote teen. De oorzaak ervan zijn vaak te vinden bij de keuze van schoeisel. Strakke, knellende of te kleine schoenen kunnen deze nagelproblemen veroorzaken.

In de meeste gevallen zijn ingegroeide nagels onschuldig en kan je het zelfs voorkomen door je nagels goed te knippen. Echter kan je ze toch best goed in de gaten houden, omdat ze soms tot ergere ontstekingen kunnen leiden en hierdoor zeer pijnlijk worden.

 

Wat als u een nagelprobleem van hierboven hebt geconstateerd?

Geloof ons, in veruit de meeste gevallen van hierboven hoeft u zich geen zorgen te maken (behalve bij donkere lijnen onder de nagel). Er kunnen talrijke onschuldige oorzaken aan de oorsprong liggen van uw nagelproblemen. Niet ieders nagel is dezelfde, sommige mensen hebben dus gevoeligere nagels of dunnere of zwakkere. Als een probleem echter lang aanhoudt en u zich toch zorgen begint te maken kan u best toch even bij uw huisarts langsgaan. Het kan nooit kwaad en dan bent u zeker.

 

Wij kunnen u al een beetje op weg helpen voor gezondere en verzorgdere nagels met onze Nagelverzorgingsproducten. Elke nagelverzorging die we hebben is ontworpen om aan de specifieke behoeften van elk type nagel te voldoen. Ze worden gebruikt om uw nagels langer te doen groeien en om uw natuurlijke nagels sterker en gezonder te maken.

Nagelverzorging