We zeggen altijd dat natuurlijke verzorgingsproducten de beste keuze zijn, maar waarom nu precies. Nu lichten we even kort toe wat nu juist de reden hiervoor is.

De huid is een van onze belangrijkste organen. We moeten het onderhouden en in haar glorie eren. Door de poriën, haarfollikels en klieren in onze huid worden niet enkel stoffen afgevoerd (naar buiten gebracht), nee er komen ook heel wat stoffen naar binnen via deze openingen. Je hoeft er dan ook geen expert voor te zijn om te begrijpen dat niemand gelukkig wordt, en zeker je huid niet, van chemische ingrediënten die de huid afsluiten of die de natuurlijke functies gaan belemmeren. Toch is dat precies wat heel wat conventionele cosmeticaproducten doen. Vaak bestaan deze producten voor het grootste deel uit water, aangelengd met chemische cocktails en verassend weinig actieve stoffen. Het ergste van al is dat deze producten vaak stoffen bevatten waarvan vermoed wordt dat ze helemaal niet zo onschuldig zijn als beweerd wordt, en waarvan op langere termijn de effecten op onze gezondheid nog niet voldoende gekend of erkend zijn.

Smeer daarom in vertrouwen en kies voor natuurlijk. Deze verstoren het evenwicht van je huid niet, maar voedt en herstelt ze op natuurlijke wijze. Zo blijven de zuurtegraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën op je huid in balans.

 

Wat zijn natuurlijke producten?

Natuurlijke cosmetica bevat enkel natuurlijke stoffen en geen synthetische of chemische stoffen. Een natuurlijke stof is een grondstof direct uit de natuur, zoals fruit-, planten- en kruidenextracten. Synthetische stoffen komen niet in de natuur voor, er wordt dan een nieuwe stof gevormd.

Natuurlijke cosmetica bevat dus gegarandeerd geen synthetische geurstoffen, synthetische kleurstoffen of synthetische conserveringsmiddelen.Natuurlijke cosmetica

Tegenwoordig spenderen heel veel mensen heel wat geld en aandacht aan de verzorging van hun uiterlijk. Daarom gebruiken ze geregeld of misschien zelfs dagelijks cosmetica voor de huid. Maar wat gebruik jij nu precies en wat zit hier allemaal in?

Bij heel veel cosmetica-gebruikers is helaas nauwelijks bekend dat heel veel lichaamsverzorgende producten voornamelijk chemische stoffen bevatten en dat deze slecht zijn voor je gezondheid. Een puur natuurlijk cosmeticaproduct bevat uitsluitend (100%) natuurlijke ingrediënten en geen kunstmatige stoffen die je gezondheid onnodig belasten.

Natuurlijke cosmetica bevat uitsluitend ingrediënten die zacht zijn voor de huid, zoals extracten van biologisch geteelde kruiden en planten, verzorgende plantaardige oliën en natuurlijke geur- en kleurstoffen, essentiële oliën en algen. Deze ingrediënten werken in harmonie samen met de huid en houden haar natuurlijke evenwicht in stand.

Plantaardige olie is licht en lucht doorlatend voor de huid. Deze olie dringt in de huid en verzorgt haar. Dit in tegenstelling tot aardolie en minerale olie die geen lucht doorlaten en slechts een kleine hoeveelheid licht. Deze olie kan niet door de huid worden opgenomen en sluit deze zelfs af, waardoor er stuwing ontstaat (bijvoorbeeld bij vaseline en paraffine).

 

Wat zijn de voordelen van natuurlijke producten?

  • De zuiverheid en puurheid van het product
  • Gif vrij en daarom veiliger, laat geen afvalstoffen achter
  • Betere verdraagzaamheid en acceptatie door je huid
  • Minder kans op allergieën
  • Betere opname door de huid
  • Sneller resultaat zichtbaar en merkbaar

Hier zijn 6 redenen om jou te overtuigen waarom natuurlijke huidverzorging superieur is

1. Beter voor jouw huid

De huid is één van onze belangrijkste en grootste organen en is verantwoordelijk voor een kwart van de dagelijkse ontgifting van het lichaam. Het is belangrijk dat onze huid goed kan blijven ademen. Als je lichaamsverzorgende producten gebruikt die minerale olie of aardolie bevat ga je de huid afsluiten. De huid kan bepaalde afvalstoffen enkel uitscheiden indien deze kan ademen. Deze afvalstoffen zullen dus bij gebruik van de verkeerde producten in je lichaam blijven en dit kan slechte gevolgen hebben.

Verder is het van belang dat onze huid niet wordt blootgesteld aan producten die synthetische geurstoffen of andere chemicaliën bevat als dit niet nodig is. Gebruik daarom natuurlijke lichaamsverzorgende producten. De huid gaat namelijk niet alleen bepaalde stoffen afvoeren en uitscheiden, maar doordat ze half-doorlaatbaar is gaat ze stoffen in zich opnemen waarmee ze in contact komt. Een gedeelte van de ingrediënten van de producten die je op uw lichaam en huid smeert worden door haar opgenomen en komen zo in uw bloedbaan, organen en weefsels terecht.

Natuurlijke cosmetica respecteert uw huid en belemmert haar natuurlijke functies niet. De huid kan gewoon blijven ademen en haar functie uitvoeren. Gezonde en verzorgende lichaamsproducten zouden idealiter dus uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten mogen bestaan. Steeds meer mannen en vrouwen kiezen daarom voor natuurcosmetica.

In de jaren ’50 vond er een verschuiving van de focus plaats van ‘wat heeft de huid nodig?’ naar ‘wat doet ongeveer hetzelfde, maar is goedkoper?’. Dit kwam doordat voeding en cosmetica toen producten werden waar je grof geld mee kon verdienen. Dit resulteerde erin dat veel reguliere producten vooral bestaan uit water. Water speelt echter geen rol voor je huid, want je huid is gemaakt om waterdicht te zijn. Vul dat water aan met een goedkope synthetische emulgator en een flinke scheut minerale olie en je hebt een product dat de illusie geeft dat je je huid voedt en hydrateert. Zowel jijzelf als je huid worden voor de gek gehouden.

In natuurlijke huidverzorgingsproducten worden ingrediënten zoals plantaardige oliën, actieve planten- extracten, hydrolaten (bloemenwaters) en Aloë Vera gekozen. Dit zijn ingrediënten die bol staan van therapeutische eigenschappen. Door deze geweldige ingrediënten voedt natuurlijke huidverzorging je huid echt, en geeft het je geen nep gevoel.

 

2. Niet getest op dierenCruelty free

Buiten dat alle ingrediënten rechtstreeks afkomstig zijn uit de natuur wordt er niet getest op dieren. Ook al staat er op een
regulier cosmetica product dat het niet getest is op dieren, is dit meestal niet geheel de waarheid. In Europa is het namelijk wettelijk verplicht dat alle synthetische (niet bij natuurlijke) ingrediënten die in reguliere cosmetische producten zitten, getest worden op dieren. Oké, het eindproduct is dan misschien niet getest op dieren, maar de afzonderlijke chemische ingrediënten zijn dat wel.

Vaak worden die producten die hier verkocht worden ook in China verkocht. In China moet veiligheid gegarandeerd worden door op dieren te testen. Zo is het product dat wij hier kopen misschien ‘dierproefvrij’, maar het merk hoeft dat zeker niet te zijn. Merken zoals Dove, L’Oreal, Nivea en Herbal Essences zijn merken die niet dierproefvrij zijn… Spijtig genoeg. (Meer hierover: bron, bron, bron ) 

Bij natuurlijke cosmetica zijn zowel de grondstoffen (de ingrediënten) als het eindproduct niet getest op dieren. Wij kiezen voor natuurlijke huidverzorging omdat we houden van de effecten die plantaardige oliën, levende botanische extracten en andere stoffen op je huid hebben. De producten zijn puur. Zo puur, dat hier geen dierenleed bij hoort.

 

3. Beter voor het milieu

Naast het feit dat natuurlijke cosmetica beter is voor jezelf en veel zachter is voor je huid, is natuurlijk ook beter voor het milieu. De natuur wordt minder belast door deze producten en er komen geen bestrijdingsmiddelen in het milieu terecht.

Je huid kan veel stoffen opnemen die dan terecht komen in je lichaam. Dit geldt ook voor chemicaliën die in de producten zitten die je op je huid smeert. Veel van de synthetische ingrediënten in reguliere verzorgingsproducten zijn niet biologisch afbreekbaar en komen in de natuur terecht. De grootste schade komt van het wegspoelen van deze producten door het riool. Zo wordt het milieu nogmaals belast door de chemicaliën. Natuurlijke producten daarentegen zijn vaak wel biologisch afbreekbaar.

Er zijn een heel aantal chemicaliën die problemen veroorzaken nadat ze door het riool gespoeld worden. Deze chemicaliën worden niet alleen in de zee gevonden, maar in al het water op aarde, in de vissen die we eten en ook in koeien en paarden die het water drinken. Maar niet enkel dieren drinken water… Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik drink ook water.

 

4. Natuurlijke verzorging behoudt je huidbarrière

Je huid is steeds in de weer en staat nooit stil. Huidcellen gaan in een cyclus van ongeveer 28 dagen van geboorte naar dood en gaan hierbij van binnen naar buiten. In dit proces van binnen naar buiten gaan, worden de cellen steeds platter en vormen aan de buitenzijde een soort muur. Elke huidcel maakt als een soort baksteen deel uit van deze muur die jou en de wereld scheidt. Het is de barrière tussen jouw kwetsbare binnenkant en de bacteriën en virussen van buitenaf. De cement laag tussen al deze bakstenen wordt gevormd door de hyperlipiden film. Deze cement laag bestaat uit talg (vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren), zweet en bacteriën. Heel de huidbarrière is onmisbaar voor een gezonde huid. Een beschadigde huidbarrière kan allerlei problemen veroorzaken, van een droge huid tot vervelende infecties.

SLS, parfum en alcohol zijn ingrediënten die je vaak terugvindt in reguliere verzorgingsproducten. Deze ingrediënten ontnemen de talg van je huid en beschadigen zo je huidbarrière. In het begin zal je huid hierdoor droog aanvoelen. Doordat je huid droog aanvoelt ga je smeren met lotions en crèmes vol met minerale oliën die dát probleem niet gaan oplossen, maar wel verdoezelen. Uiteindelijk kan je zo aan allerlei huidproblemen komen.

 

5. Geen onnodige belasting van je immuunsysteem

Epidermis LangerhanscellenOnze huid heeft een eigen immuunsysteem. In de buitenste laag van de huid (epidermis) zitten Langerhanscellen.

Langerhans cellen zijn vertakte (dendritische) cellen in de huid, ze hebben een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Wanneer een micro-organisme de huid binnendringt, gaan langerhanscellen antigenen opnemen van deze binnendringers. De cellen transporteren de antigenen naar een lymfeklier. Hier worden de antigenen aangeboden aan nog ongespecialiseerd T1-cellen (T lymfocyten) die profileren in volwassen T-helpercellen. Deze gaan weefsel aanvallen en zo het lichaam beschermen. Ook worden langerhans cellen geactiveerd wanneer ze in contact komen met pathogenen (lichaamsvreemde stoffen en/of ziekteverwekkers). Na activatie zal ze cytokines en chemokines maken die het pathogeen onschadelijk proberen te maken.

Het lymfesysteem is het rioolsysteem van je lichaam. In dit uitgebreid systeem van vaten zit niet enkel lymfevocht, maar ook allerlei gifstoffen, bacteriën en virussen die naar lymfeklieren worden gebracht om daar onschadelijk gemaakt te worden.

Wanneer je chemische producten op je huid smeert wil je eigenlijk je huid hiermee verzorgen. Maar de stoffen ervan worden herkend door de Langerhanscellen als voedsel. Je gaat deze cellen zo ‘onnodig’ activeren en je lymfestelsel belasten met onbekende stoffen. Bij natuurlijke stoffen gebeurt dit niet en wordt je immuunsysteem niet onnodig belast.

Zo zorg je ervoor dat je immuunsysteem meer energie over heeft om zich bezig te houden met het volgende griepvirus, ziekmakende bacteriën of schadelijke gifstoffen die op andere manieren je lichaam proberen binnen te dringen.

 

6. Je vertraagt het huidverouderingsproces

Voor een groot deel is het verouderingsproces van je huid slijtage. Het herstellend vermogen van je huid neemt af met het ouder worden. Het zal steeds langer duren voor je huid om zichzelf te herstellen. De bouwstenen van je huid gaan sneller stuk dan dat ze terug herstelt en aangemaakt kunnen worden. Door dit alles wordt je huid droger, dunner en veel kwetsbaarder. Doordat ze slapper wordt gaan rimpels en contouren verschijnen.

Je huid dankt haar stevigheid aan collageen, elastine en hyaluronan. Bij het ouder worden, gaat steeds minder collageen aangemaakt worden en de kwaliteit van de elastine gaat steeds meer achteruit (zoals een veel gebruikt elastiekje). Er zit dus niet veel rek meer in je huid.

Een wat chemischere uitleg

We leven in een wereld met lucht om ons heen. 21% van deze lucht is O2 wat voor oxidatie zorgt. Oxidatie betekent in de chemie Vrije radicalendat een atoom, molecuul of ion een elektron verliest. Als dit proces plaatsvindt wordt dit een ‘vrije radicaal’ waardoor ze sneller
gaat reageren op andere atomen, moleculen of ionen. Onder invloed van zon, luchtvervuiling, roken en medicatie kunnen er meer vrije radicalen ontstaan. Een paar vrije radicalen is niet zo erg, maar als er veel in je lichaam zitten, dan gaan deze vrije radicalen
elektronen stelen bij andere cellen en laten zo een spoor van vernieling achter. Het zijn hooligans in je lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat huidveroudering te maken heeft met het spoor van vernieling achtergelaten door deze vrije radicalen.

Het overgrote deel van het huidverouderingsproces is afhankelijk van je levensstijl. Een aantal veroorzakers van vrije radicalen kan je vermijden door voor natuurlijke huidverzorging te kiezen. Door iedere avond te gaan slapen vrij van make-up, luchtvervuiling en chemicaliën geef je je huid de nodige rust om zichzelf te kunnen herstellen. Als je alles op je gezicht en huid laat zitten gaat het proces van het vormen van vrije radicalen heel de nacht door. Vermijd dit door een natuurlijke voedende serum of lotion te smeren. Gebruik overdag een natuurlijke zonnebrand om te voorkomen dat de zon vrije radicalen veroorzaakt.

 

Natuurlijke inhoud

Verder is het misschien interessant om te weten dat volgens de Europese wetgeving men al mag spreken van een natuurcosmetica als het product SLECHTS 3% natuurlijke inhoud bevat! De meeste producten die dus als natuurlijke cosmetica verkocht worden bevatten vaak niet uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

Greenpeace heeft een aantal producten van grote namen getest op de aanwezigheid van schadelijke stoffen in cosmetica. Uit dit onderzoek bleek dat er bij vele producten van bekende namen schadelijke stoffen zijn aangetroffen.

De kracht van de natuur

Bij natuurlijke verzorgingsproducten vertrek je vanuit de kracht van de natuur. Bestanddelen uit fruit, planten en kruiden hebben een bepaalde werking op de huid. Ze worden dan ook al eeuwenlang medicinaal gebruikt.

Holistisch aspect

Natuurlijke verzorgingsproductenHet goede gevoel op je huid is heel belangrijk. Als iets niet fijn aanvoelt op je huid of niet lekker ruikt, zal je het niet graag gebruiken. Het holistische aspect, zowel de werking, de look en feel zorgt voor de ‘comfort’ en genietfactor van de cosmetica. Dit zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je je beter in je vel voelt.

Bij onze verzorgingsproducten hebben we het geluk dat we nooit synthetische geuren of kleurstoffen moeten gebruiken. We vertrekken vanuit de oplossingen die de natuur biedt. Elke van onze 8 basissen een unieke eigenschap door het gebruik van de verschillende natuurlijke ingrediënten. Zo heeft de White Limetta & Aloë Vera een genezende werking voor kloven en eczeem en door de combinatie met citroen verfrist het de huid. De Vanilla Bean & Sugar hebben natuurlijke antioxidante eigenschappen en de vanille zorgt voor een geïnspireerd gevoel van comfort en rust.

Wil je het beste voor jouw lichaam, ook op langere termijn? Onze natuurlijke verzorgingsproducten garanderen een ideale verzorging en verwennerij voor zowel de vrouw als de man.

 

Welke stoffen kan je best vermijden?

Kom hierover meer te weten in het volgende artikel.