Onze huid is het grootse en zwaarste orgaan van de mens en staat in voor vele verschillende functies. Het heeft een oppervlakte van twee vierkante meter en weegt ongeveer tien kilo. Toch is het maar een paar millimeter dik.

Bovenal dient het als onze beste bescherming. Anderzijds is het een spiegel van onze ziel en heeft het speciale verzorging nodig.

 

De belangrijkste functie van de huid

Het lichaam beschermen tegen externe (schadelijke) factoren van buitenaf is de belangrijkste taak van de huid. De huid omhult ons gehele lichaam en zorgt ervoor dat wij niet steeds direct pijn hebben bij een druk of stoot. Het is goed afgestemd op wat wel verdraagbaar is en wat niet.

De huid waarschuwt ons voor gevaren zoals extreme warmte of koude, door middel van een gevoel van pijn of jeuk.

Onze huid heeft een bepaalde zuurtegraad. Deze zuurmantel werkt als een barrière tegen ongewenste indringers zoals bacteriën, virussen en parasieten.

De huid is tegelijkertijd ook verantwoordelijk als temperatuurregelaar, voor het constant houden van de temperatuur in ons lichaam. Als het lichaam warm is, wordt de bloedcirculatie in de aderen verhoogd en zo wordt de warmte afgevoerd. Als dit onvoldoende blijkt te zijn, zal de huid zorgen voor transpiratie en het lichaam zo mee afkoelen. Als het lichaam koud is gaat het tegenovergestelde gebeuren: er wordt minder bloed door de aderen van de huid gepompt om te warmte binnenin het lichaam te houden. Hierdoor voelen onze handen en voeten als eerste koud aan.

Onze huid beschermt ons ook tegen zonlicht. Als we in de zon lopen, ontwikkeld onze huid een dikkere hoornachtige laag en donker pigment, je wordt bruin. Zowel de huid als het pigment functioneren als een filter waardoor schadelijk Uv-stralen van de zon maar beperkt kunnen binnendringen. Schade die wel veroorzaakt kan worden door het zonlicht wordt voor een deel door de huid zelf herteld, maar hiervoor heeft het tijd nodig. Gebruik hiervoor altijd een product dat beschermt tegen de zon en zijn stralen met de juiste beschermingsfactor om de natuurlijke beschermende functies van de huid te ondersteunen.

 

De verschillende lagen van de huid en wat er gebeurt

Ook al is de huid maar enkele millimeter dik het is enorm sterk en bestaat uit verschillende lagen die we kunnen onderverdelen in drie categorieën.

De bovenste meest beschermende laag van de huid wordt de epidermis genoemd. De ‘zuurmantel’ bevindt zich op de epidermis. Deze houdt bacteriën op afstand en laat water van de huid druipen. De lagen onderste lagen van de epidermis voorzien de bovenste laag van nieuwe huidcellen.

Dode huidcellen worden verwijderd door de bovenste hoornachtige laag. Zo wordt de epidermis gemiddeld elke 27 dagen helemaal vernieuwd.

De laag onder de epidermis wordt de dermis genoemd. Deze laag bevat een dicht netwerk van elastische vezels, zenuwen en kleine bloedvaten. Deze bloedvaten reguleren de warmtebalans van het lichaam. De dermis staat in voor de voeding van de bovenliggende laag (de epidermis) met voedingsstoffen en zuurstof. Ter hoogte van deze laag bevinden zich ook de sebum(talg)-, zweet- en geurklieren.

De derde en onderste laag van de huid is de subcutis die voornamelijk uit weefsel en vet bestaat. De functie van deze laag is dus vooral als stootkussen en functioneert als belangrijke energieopslagplaats. Het is de koppeling van de huid aan de onderliggende pezen en spieren.

 

Aanrakingen vanaf het begin

Als zintuigelijk orgaan si de huid er verantwoordelijk voor dat wij aanrakingen en sensaties van buitenaf kunnen voelen en waarnemen. Hij registreert en waarschuwt ons voor externe factoren en stuurt al deze prikkels door naar de hersenen.

Nog voordat we geboren zijn, als ongeboren foetus kunnen we door middel van onze huid al communiceren met de omgeving. Het centrale zenuwstelsel en onze zintuigen ontstaan reeds bij embryo’s vanuit de primaire cellaag.

Aanraking is cruciaal voor de mens. Zo is liefkozing en het liefdevol aangeraakt worden van levensbelang voor baby’s en kinderen, dit omdat aanrakingen de ontwikkeling van de hersenen bevordert en een positief effect heeft op de verspreiding van groeihormonen.

Maar niet alleen de kleintjes hebben nood aan aanraking, ook volwassenen hebben hier behoefte aan. Endorfine, beter bekend als het gelukshormooon, wordt vrijgelaten door aanraking en verlaagt onze bloeddruk. Het heeft een positieve invloed op ons emotionele leven en een kalmerende werking. Als we even gestrest zijn of de nabijheid van mensen missen, wordt onze huid vaak vlekkerig, droog of gaan er onzuiverheden ontstaan.

 

Luister naar je huid en voel je goed

Je huid zegt je veel meer dan je denkt en verteld je vaak hoe het met je gesteld is.

Alle vormen van aanraking, zowel prettig als vervelend, worden als eerste door de huid gevoeld en geregistreerd. De verschillende receptoren die zich in onze huid bevinden vervoeren deze sensaties naar de hersenen. Elke vorm van fysiek contact heeft een bepaald effect op onze psyche: hormonen en doorgevende substanties worden vrijgelaten. Dit is de reden dat wij over het algemeen omhelzingen, strelingen en massages als prettig en positief ervaren.

Als iets goed voor je is, je je goed voelt of … dan zie je dat al snel aan je huid. Je huid voelt zich dan ook goed en dat is zichtbaar!

Het tonen van je gevoelens en affectie zoals liefde en troosten is goed voor de huid en eveneens ook voor de ziel.

Bescherming en aanrakingen