De vorige artikels ‘Dagelijkste tips om je huid te verzorgen’ en ‘Wekelijkse tips om je huid te verzorgen’ zijn een inleiding op dit artikel. Het is van groot belang jezelf te verzorgen, en specifiek ook je huid. Je huid is een belangrijke barrière die je dag in en dag uit heel de tijd beschermd tegen stoffen die jouw lichaam proberen binnen te dringen.

Het is natuurlijk ook de buitenste laag van je lichaam die je direct ziet en dan is het leuker als deze er wat verzorgd en goed uitziet. Voor deze twee belangrijke redenen is het dus cruciaal om je huid de verzorging te geven die ze nodig heeft.

Hier zijn enkele maandelijkse handelingen waar je best een gewoonte van kan maken om je huid lief te hebben:

  1. Gebruik een full body scrub.

Overmatig gebruik van een exfoliator zoals een scrub kan leiden tot het uitdrogen van je huid. Wekelijks (zoals in het vorige artikel is gezegd) kan je best een zachte scrub of peeling gebruiken met een verzorgende olie. Maandelijks mag je één keer een hardere scrub gebruiken om je huid helemaal grondig te reinigen. Masseer de scrub in de huid met behulp van cirkelvormige bewegingen over heel je lichaam, geef wat extra aandacht aan de drogere gebieden zoals knieën en ellebogen. Je voelt je huid tintelen, wat een goed teken is dat erop duidt dat de scrub je bloedsomloop aan het activeren is. Wanneer je heel je lichaam hebt gehad spoel je het af. Als je jezelf hebt droog gedept kan je je best goed insmeren met een dikke hydraterende crème.

 

  1. Maak een evaluatie van je routine.

Zelfs een routine die betrouwbaar is en goed werkt voor je mag soms toch gecontroleerd worden. Evalueer van tijd tot tijd eens wat je allemaal eet, welk effect dit heeft op je huid en welke producten je allemaal gebruikt op je huid. Elk seizoen heeft ook andere vereisten. Een droge winter bijvoorbeeld vereist een iets dikkere moisturizer, terwijl de hete zomers een goed moment zijn om een lichte lotion te gebruiken. Als je lichaam niet meer op dezelfde manier reageert op een product zoals het ooit deed, overweeg dan om over te stappen naar iets nieuws wat weer voor een gewenst effect kan zorgen.

 

  1. Stel jezelf in op succes.

Kan je niet elke maand naar een salon of dermatoloog die jouw lichaam voor jou verzorgd? Er zijn tal van dingen die je thuis zelf kan doen. Controleer de vervaldata van je verzorgingsproducten en make-up maandelijks zodat de producten die je gebruikt geen schadelijk effect hebben.

Wat ook niet mag worden vergeten: check jezelf een keer per maand van top tot teen met je ogen open voor verdachte (moeder-)vlekken. Elke nieuwe, verdachte of veranderende moedervlek kan je best even laten controleren door je dermatoloog.

 

Het is aangeraden om jaarlijks eens een algemeen onderzoek of controle te laten doen bij een dermatoloog of een dokter. Een jaarlijkse screening op huidkanker is een van de belangrijkste dingen die je moet doen. Wacht niet altijd totdat je iets ongewoons ziet. Huidkanker kan voorkomen op elke leeftijd en routinecontroles zijn belangrijk voor uw algehele gezondheid. Specialisten adviseren met bijzondere aandacht ook de kuiten en de rug te controleren, welke gebieden gevoelig zijn voor vrouwen voor het ontwikkelen van melanomen.

Als je ingrijpende cosmetische behandelingen wilt laten doen zoals laser, vulstoffen of versmallingen, communiceer deze dan eerst met je dermatoloog. Hij kan je helpen met het beslissen van de beste keuze voor je, zodat je later geen spijt hebt.