Handhygiëne is heel belangrijk voor je gezondheid, dat weet iedereen toch. Maar waarom nu juist? In dit artikel gaan we terug kijken op waarom handhygiëne belangrijk is en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw handen zo hygiënisch mogelijk zijn.

 

Waarom handhygiëne?

Miljoenen microben leven op onze handen en worden zo vervoerd. De meeste van deze microben zijn onschuldig (en hebben we zelfs nodig op onze handen), maar enkele kunnen schadelijk zijn. Als bijvoorbeeld de handen van een zorgverlener niet proper zijn tijdens het verzorgen van patiënten, kunnen ziekteverwekkende microben zo overgedragen worden. De toepassing van handhygiëne is dan ook een zeer goedkope manier om de verspreiding van schadelijke microben tegen te gaan.

Hygiëne

Wat is handhygiëne?

Handhygiëne zijn alle maatregelen die genomen moeten worden om de overdracht van micro-organismen via de handen naar andere mensen of voorwerpen te voorkomen. Dit omvat het reinigen en/of desinfecteren van de handen.

Je kan propere handen bekomen door de handen te wassen met water en zeep of door ze te ontsmetten met handalcohol. Een goede handhygiëne omvat beide methoden.

De methode van handalcohol verdient echter wel de voorkeur, aangezien deze efficiënter, sneller en gebruiksvriendelijker is. Als de handen echt heel erg vuil zijn kan je best beide methoden gebruiken, was ze eerst met water en zeep en ontsmet ze vervolgens met handalcohol.

In een ziekenhuis is het voor de zorgverleners niet voldoende om enkel hun handen te wassen, daarom hangen er overal gevulde flesjes met handalcohol. Ook de handschoenen die ze dragen vormen een goede bescherming om de handen zo min mogelijk te besmetten. Maar, het is niet omdat je handschoenen draagt dat de rest van de handhygiëne vergeten mag worden. Bovendien is het belangrijk bij het gebruiken van handschoenen om deze op het juiste moment (en op de juiste manier) te verwijderen en/of vervangen.

 

Basisvereisten handhygiëne:

 • Geen juwelen, horloges of armbanden dragen ter hoogte van de handen en de polsen of onderarm. Deze dienen voor een goede handhygiëne verwijderd te worden.
 • Kortgeknipte en zuivere nagels. Ook best geen nagellak en geen kunstnagels zodat hier geen vuil onder kan kruipen.
 • Korte mouwen of de mouwen omhoog vouwen.
 • Het correct en hygiënisch afdekken van eventuele wondjes.

Voor iedereen is een goede handhygiëne belangrijk. In het dagelijks leven volstaat het wassen van de handen met water en zeep. Probeer dit echter wel te doen op de ‘cruciale’ momenten, zoals voor het eten of na een toiletbezoek. Op die manier neem je zo weinig mogelijk ongewenste micro-organismen uit de omgeving op en draag je deze niet over op andere personen.

 

Wanneer is handhygiëne belangrijk?

In het dagelijkse leven is het verstandig als je je handen regelmatig wast met water en zeep. Dit is goed voor je persoonlijke hygiëne.

 • Voor elke maaltijd
 • Voor het bereiden van eten
 • Na het snuiten van de neus
 • Na het hoesten en/of niezen waarbij de handen voor je mond werden gehouden
 • Na het gebruik van het toilet

 

Bij een bezoek in het ziekenhuis kom je waarschijnlijk in contact met patiënten en/of hulpverleners. Hierbij is handhygiëne van groot belang om zo de overdracht van microben tegen te gaan en infecties te voorkomen. Verzorg je handhygiëne best voor en na contact met de patiënt en zijn of haar onmiddellijke omgeving.

 

Voor zorgverleners is dit belangrijk om zowel de patiënt als zichzelf te beschermen tegen de overdracht van schadelijke micro-organismen. Hiervoor moeten zij zich op welbepaalde momenten ontsmetten met handalcohol.

 • Voor het aanraken van de patiënt
 • Voor een zuivere of invasie handeling zoals bloedafname, plaatsing van een katheder of urinesonde,…
 • Bij het verlaten van de patiënt indien er rechtstreeks contact is geweest
 • Na een risico op blootstelling aan lichaamsvochten of slijmvliezen van de patiënt
 • Na contact met voorwerpen of oppervlakken in de onmiddellijke omgeving van de patiënt

 

Nu weet je terug wat handhygiëne is en waarom het zo belangrijk is voor iedereen. Wil je de correcte manier weten hoe je je handen moet wassen en ontsmetten, neem dan even een kijkje in dit artikel: Hoe was en ontsmet ik mijn handen goed?

Zie ook: Natural Nail Client Guard, dit is een handig pakket voor uw handhygiëne.

Bron: WHO

Handen wassen en ontsmetten