Bescherming van ons lichaam

De huid is het beschermende omhulsel van het menselijk lichaam, de eerste verdedigingslinie tegen vijandelijke invallen en verwondingen. Ze speelt een belangrijke rol als ademhalingsorgaan, warmteregelaar en zuiveringsfactor. Ook als radar, want zijn miljoenen zenuwuiteinden ontvangen de indrukken en geven ze door aan de hersenen die hierop reageren.

Zijn dikte is niet meer dan 1 tot 2 mm verdeeld over 3 lagen. De eerste laag, de opperhuid (epidermis) is de buitenste afweermechanisme. Daarna heb je de lederhuid (dermis) en als onderste het onderhuids bindweefsel of de onderhuid. In de laatste laag wordt de opperhuid aangemaakt

De opperhuid of epidermis is het buitenste laagje en bestaat voornamelijk uit de zogenaamde hoorncellen. Deze cellen worden constant verwijderd en vernieuwd. Zo slijt onze huid ‘nooit’. De opperhuid vernieuwt zich volledig op 20 dagen tijd. De nieuwe cellen ontstaan onderaan de laag en duwen zo de oudere cellen naar boven. De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Deze cellen zijn echter nog wel belangrijk, want deze zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bacteriën van buitenaf. Ook is het door deze laag dat onze huid niet uitdroogt. Deze bovenste laag zal uiteindelijk afschilferen en verdwijnen, maar dan staat de volgende laag al direct klaar.

De tweede laag van de huid, de lederhuid, bevat onze bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Deze laag wordt niet zoals de opperhuid constant vernieuwd. Deze laag zorgt voor de elasticiteit en trekvastheid van de huid.

De onderste laag, het onderhuids bindweefsel, scheidt je huid van je spieren en pezen in je lichaam. In deze laag bevinden zich veel verschillende structuren: vet, bindweefsel, bloedvaten, zweetklieren, talgklieren, haren,…

 

Belangrijke receptoren in onze huid

… van de opperhuid

Pigmentcellen (melanocyten) bevinden zich in de opperhuid en maken pigmentkorrels aan. Ze filteren de UV-stralen van de zonnestralen die steeds op onze huid terechtkomen. Deze kunnen namelijk heel schadelijk zijn. De pigmentkorrels zorgen voor de verkleuring van onze huid, dit voor een nog betere bescherming voor UV. Het pigment zal dan bovenop de hoorncellen (van de buitenste laag) liggen waardoor kwetsbaar materiaal van je cellen beschermd is tegen het zonlicht.

… van de lederhuid

De opperhuid bevat miljoenen zenuwuiteinden, des te meer er zich bevinden per oppervlakte des te gevoeliger dat deel is (een grotere dichtheid van de prikkelontvangers). Zo zijn de handen, voeten en het gezicht gevoeliger in tegenstelling tot je rug.

… van de onderhuid

Het tastlichaampje van Meissner vangt lichte drukverschillen of lichte aanrakingen op in de opperhuid. Aanrakingen die langer aanhouden worden als prikkel ontvangen door de schijf van Merkel. Vibraties en snelle veranderingen in druk worden opgenomen door het druklichaampje van Vater-Pacini. Alles wat je voelt is dus een samenspel van verschillende ontvangers in onze huid.
Het lichaampje van Krause is gevoelig voor de koude. De tegenpolen hiervan zijn de lichaampjes van Ruffini, deze lichaampjes gaan warmte detecteren via het registeren van door hogere temperaturen veroorzaakte weefsel-uitzetting.

In de derde laag, de onderhuid, zit vethoudend weefsel. Het omhult bloedvaten en zenuwen en isoleert de spieren. Ze dient als energiereserve die je kan gebruiken in geval van nood, als er te weinig energie-brandstof is.

Zweetkliertjes scheiden de zweetdruppeltjes af die bovenaan de oppervlakte verdampen. Ze verwijderen het giftige afval en regulieren de lichaamstemperatuur. We hebben er bijna 3 miljoen van in ons lichaam.

Al deze receptoren en prikkelontvangers gaan reageren op contact, hevig of niet, en allemaal zenden ze informatie naar de huidzenuw. Zo gaan de signalen doorgezonden worden via het ruggenmerg, het verlengde merg en zo naar de hersenen. Het verst gelegen plekje wordt in één honderdste van een seconde bereikt.

 

Functies van de huid

Onze huid vervult vele en vooral belangrijke functies. Zo is de huid hét beschermend omhulsel van ons lichaam en het eerste verdedigingsmechanisme van het afweersysteem.

Ook vervult het andere homeostatische functies (het in evenwicht houden van lichaamswaarden) zoals het voorkomen van oververhitting, onderkoeling en uitdroging.

Door onze huid hebben we een tastgevoel en is er een signalering van pijn, warmte en koude.

 

Aanvallen

Streptococcen zijn ziekmakende bacteriën die soms via de huid ons lichaam binnendringen. Door het krabben kan er een beschadiging van de opperhuid optreden waardoor deze bacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen en zo voor vervelende situaties kunnen zorgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn infecties, ontstekingen, allergische reacties en nog zo veel meer.

Als er een bacterie is binnengedrongen gaan de volgende verdedigingsmechanismen (diegene die na de huid komen) in gang schieten om ons zo goed mogelijk te verdedigen.

 

Werking van de huid

Onze huid vervult zijn functies dankzij een samenspel van alle aanwezige onderdelen. De constant vernieuwde bovenste laag zorgt ervoor dat vocht, eiwitten en mineralen in je lichaam blijven. Samen met je zweetklier en talgklier zorgen ze er ook voor dat bacteriën en schimmels op je huid niet kunnen overleven, of toch niet goed.

Je huid kan ook via zenuwen aan de hersenen doorgeven of er sprake is van pijn, hitte of koude. Hierna wordt je huid betrokken bij het reguleren van deze temperatuur.

Je huid is belangrijk en moet daarom ook goed verzorgt worden! Problemen met je huid, en dus ook met al de functies die de huid vervult, kunnen grote gevolgen hebben.

 

 

Tot slot

Hoeveel kleding en schoenen verslijt een mens wel niet in zijn leven? Terwijl onze huid niet verslijt, nee deze vernieuwt zich. De huid, een van de grootste organen van het menselijk lichaam en hij vertegenwoordigt maar liefst 7% van je gewicht. Hij ontvangt 1/3 van het bloed dat van het hart komt. De huid, beschermend omhulsel, de eerst verdedigingslinie tegen aanvallen en wonden.