Wat is het geheim van een mooie en gezonde huid? Er bestaat niet zoiets als dé schoonheidsbehandeling of dé formule die ervoor zorgt dat iemand op één-twee-drie een mooie huid heeft. De gezondheid van de huid hangt af van vele verschillende factoren. In de praktijk merk je dat de huid vaak dienst doet als spiegel van de ziel. Maar wat bedoelen we hiermee?

 

Invloed van emoties op onze huid

Hebben emoties en zaken die binnenin spelen een invloed op onze huid? Ja, dat hebben ze zeker. Onze huid is een complex orgaan dat ons hele lichaam beschermt en is gevoelig voor allerlei prikkels van buitenaf. Talloze zenuwuiteinden vangen signalen op van buitenaf, registreren en verwerken deze en sturen prikkels door naar onze hersenen. Denk hierbij aan warmte, koude en pijn. Daarnaast kan onze huid ook reageren op allerlei stoffen en hormonen van ons lichaam zelf die vrijkomen als reactie op bijvoorbeeld stress en angst. Er zijn vele mensen die te kampen krijgen met huidproblemen vanwege te weinig slaap of te veel stress. Enkele voorbeelden hiervan zijn een droge en geïrriteerde huid en puistjes.

Het stresshormoon en de huid

Cortisol, beter bekend als het stresshormoon, kan een heel nuttig stofje zijn wat ervoor zorgt dat we goed omgaan met stress. Bij het vrijkomen van cortisol krijgen we tijdelijk meer energie om onszelf te redden uit een stressvolle situatie. Wanneer dit echter te lang in ons lichaam actief blijft of als er teveel cortisol aanwezig is, kan het voor problemen zorgen en onder andere een gezonde huid ondermijnen.

Het stresshormoon onderdrukt het immuunsysteem zodat het lichaam meer energie heeft om zich tegen direct gevaar te beschermen. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel door te veel stress kan tot ontstekingen leiden. Deze ontstekingen kunnen zich op hun beurt manifesteren in de vorm van puistjes. Te veel cortisol in het lichaam beschadigt eveneens de barrièrefunctie van de huid waardoor de huid uitdroogt. Hierdoor gaat de huid irriteren en doffer worden.

Daarnaast kan langdurige stress en een verhoogde cortisolspiegel ook tot een snellere huidveroudering leiden doordat het collageen in de huid wordt aangetast.

Problemen binnenin zorgen voor problemen buitenaf

Uit vele studies (British Skin Foundation) bleek dat emotionele problemen een gezonde huid wel degelijk in de weg staan. Er werd een enquête gehouden onder 105 artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in huidproblemen. 41% van deze professionals zag tijdens de crisis een aanzienlijke toename van stress-gerelateerde huidproblemen. 5% zag een ‘enorme’ stijging van stress-gerelateerde huidproblemen en bijna 50% zag een lichte stijging van dit soort aandoeningen.

Het kan dus alleen maar benadrukt worden dat het belangrijk is om de emotionele problemen te behandelen die tot deze klachten (kunnen) leiden.

Dag- en nachtritme ontregeld

Buiten de problemen die zich binnenin afspelen leidt ook een ontregeld dag- en nachtritme tot huidproblemen. De huid is een complex orgaan dat hierop reageert. Overdag is de huid actief bezig om je te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. ’s Nachts heeft deze dus alle tijd nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Mensen met slaapproblematiek of mensen die zichzelf niet genoeg nachtrust gunnen, zullen daardoor sneller last krijgen van huidproblemen.

Gezonde huid

Luister naar je lichaam en vergeet hierbij je huid niet. Voor een gezonde huid start je dus best vanbinnen, bij jezelf.

A healthy skin starts within.

Een gezonde geest en gemoedstoestand zorgt voor een gezonde huid. Alsook om je huid gezond te houden is een goede balans nodig vanbinnen en een goed dag- en nachtritme.

Happy Skin